Winkeliers starten petitie voor steun buurtwinkel

22 augustus 2019

Ondernemers met een  tabaks- en gemakswinkels zijn een landelijke petitie gestart tegen de opeenstapeling en te snelle invoering van antitabaksmaatregelen. Zij hebben meer tijd nodig om hun buurtwinkel aan te passen, op weg naar een rookvrije samenleving in 2040. Onder de slogan ‘Hou ons in de buurt’ pleiten deze winkeliers voor een aanpassing en temporisering  van de voorgenomen regelgeving. In hun winkels en via internet verzamelen ze handtekeningen die ze begin september aanbieden aan de Tweede Kamer.

De petitie kan in meer dan 1000 tabaks- en gemakswinkels worden ondertekend. Klanten van deze buurtwinkels worden door middel van kaarten en posters en campagneteams geïnformeerd over de nadelige gevolgen van de nieuwe regelgeving. Rik en Maya Osinga, eigenaren van een Primera in Beuningen, ondersteunen de campagne. ‘De voorgenomen regels hebben voor ons en onze collega tabaksondernemers aanzienlijke financiële gevolgen. We moeten fors investeren en onze omzet zal dalen. Een aantal tabakswinkeliers zal zijn deuren moeten sluiten’. Ook Niels van Elzakker, ondernemer in Hoogerheide ziet problemen in de nieuwe maatregelen. “Mijn collega’s en ik snappen dat we op weg zijn naar een rookvrije samenleving. We gaan onze winkels daar op aanpassen. Maar geef ons wel de tijd om te overleven.” 

In veel wijken en buurten vertegenwoordigt de tabakswinkelier een steeds grotere sociale functie door de toenemende verschraling van het winkel- en dienstenaanbod. Tabaks- en gemakswinkels hebben hierop ingespeeld en bieden producten en diensten die elders zijn verdwenen, zoals het opladen van OV-kaarten, PostNL pakketpunten, pasfotoservices, kantoorartikelen, telecomaccessoires en de mogelijkheid contant geld te pinnen.

Volgens Jos Zuijdwijk, voorzitter van brancheorganisatie NSO, wordt in het nieuwe pakket aan regelgeving nauwelijks rekening gehouden met kleine en middelgrote winkeliers. ’Wij staan niet afwijzend tegenover de voorgestelde tabaksmaatregelen, maar door de opeenstapeling heeft dit ernstige financiële gevolgen voor veel tabakswinkeliers. Een aantal wordt in hun voortbestaan bedreigd, want de regels komen te snel en zijn te ingewikkeld.

De petitie van de NSO is te ondertekenen op houonsindebuurt.petities.nl en in diverse tabakswinkels.