Jos Rozing in Haarlems Dagblad: Een te streng anti-rookbeleid gaat ten koste van de buurtwinkel

26 augustus 2019

Iedereen weet dat roken niet goed is voor de gezondheid. Maar mensen moeten wel de keuze kunnen maken of ze doorgaan met roken of ermee willen stoppen. De regering gaat daar niet over.

Jos Rozing van Tabak Gemak Rozing aan de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord ziet niets in de ambities van het kabinet om in het jaar 2040 een rookvrije generatie te realiseren. En dan vooral het tempo waarin de buurtwinkels met tabakswaren hun assortiment moeten aanpassen.

De Velsen-Noorder is één van de vele honderden tabakswarenverkopers die een landelijke petitie ondersteunen tegen de - in zijn ogen - te snelle invoering van anti-tabaksmaatregelen. Met als slogan ’Hou ons in de buurt’ verzamelt hij handtekeningen van klanten die begin volgende maand worden aangeboden aan de Tweede Kamer. De actie verloopt voorspoedig, meldt hij deze maandagochtend vanachter zijn toonbank.

Branchevereniging
„Ik heb afgelopen vrijdag 250 formulieren ontvangen van branchevereniging NSO waarop medestanders hun handtekening kunnen zetten. Binnen de kortste keren was ik ze allemaal kwijt, ik heb zelfs exemplaren uit mijn tabakszaak in Castricum moeten halen.”

Rozing wil best wel meepraten over een andere regelgeving, als het moet via de NSO. „Maar het meest verbazingwekkende is dat onze organisatie helemaal niet voor de gesprekken is uitgenodigd. Terwijl de NSO toch 1600 tabaksverkopers vertegenwoordigt. Heel merkwaardig. Blijkbaar wil de regering alleen zaken doen met grote concerns als Shell of supermarkten waar ook sigaretten en dergelijke te koop zijn.”

Gevolgen
Volgens Jos Zuijdwijk, voorzitter van brancheorganisatie NSO, wordt in de nieuwe maatregelen nauwelijks rekening gehouden met kleine en middelgrote winkeliers. „Wij staan niet afwijzend tegenover de voorgestelde tabaksmaatregelen, maar door de opeenstapeling heeft dit ernstige financiële gevolgen voor veel tabakswinkeliers. Een aantal wordt in zijn voortbestaan bedreigd, want de regels komen te snel en zijn te ingewikkeld.”

Tina van Primera Broekpolder in Heemskerk maakt zich ook zorgen over de toekomst wanneer de verkoop van tabakswaren helemaal zou worden gestopt. „Ik vind die maatregelen van de regering belachelijk. En dat vinden overigens ook de klanten.” Bij de IJmuidense collega Cigo Havanna House aan de Kennemerlaan wordt de petitie ook grif ondertekend. „De reacties zijn positief”, weet medewerkster Laura te vertellen. „Iedereen wil dat de buurtwinkel blijft bestaan.”