Telefoonkaarten en e-vouching

Telefonie
De meeste tabaks- en gemakswinkels verkopen kaarten met prepaid bel- of internettegoed. Dit zijn met name e-vouchers. Deze e-vouchers worden ter plekke opgewaardeerd en uitgedraaid. Deze prepaid tegoeden zijn of voor telefonie, voor internet (MB’s) of een combinatie van beiden. In Nederland zijn meer dan 22 miljoen mobiele telefoons in gebruik. Bijna 70% van deze toestellen werkt op een abonnement of sim-only. Bekende mobiele telefoonkaarten leveranciers zijn onder meer Lebara en Lycamobile. Deze producten worden onder meer verkocht bij AKO, The Read Shop, Bruna, CIGO, Primera en Vivánt.

Internet
Prepaidkaarten voor internetgebruik worden door een grote verscheidenheid aan aanbieders aangeboden.

Prepaid betalen
Binnen de tabaks- en gemakdetailhandel zijn diverse betaalproducten verkrijgbaar. Dit zijn onder meer de producten van Vodafone, Ukash, Vectone, Telfort, Visa en Mastercard. Met name de zogenoemde creditcard-tegoeden lieten een omzetstijging zien. Nog steeds is er een groep consumenten die geen gebruik wil of kan maken van een reguliere creditcard. Hierdoor vinden deze zogenaamde prepaidkaarten steeds meer aftrek. Helaas vindt er ook op behoorlijke schaal fraude met de kaarten plaats. Een ondernemer moet daarop altijd alert zijn.

Bron: NSO Retail

De omzet van de telefoonkaarten/opwaarderingskaarten heeft in 2021 een daling laten zien. In dit jaar werd 34,3% minder omzet behaald met deze assortimentsgroep. Uit de omzetmonitor van de branche blijkt dat de gemiddelde omzet per winkel is uitgekomen op €12.639. Ook het omzetaandeel laat een daling zien van 4 procentpunten. Vermoedelijk verkiest de consument het onlinekanaal boven de fysieke winkel voor de aankoop van producten uit deze assortimentsgroep.

Omzetaandeel productgroep telefoonkaarten en e-vouching

Jaar Omzet Telefoonkaarten Omzetaandeel
2018 34.815 3,1%
2019 30.893 2,7%
2020 19.236 1,7%
2021 12.639 1,3%

NSO Retail MarktGids 2023/2024

Het jaarlijkse verslag over de branche, marktcijfers, actueel productoverzicht en adresgegevens. Deze kunt u hier opvragen.