Bedoeld voor iedereen die tabaksartikelen en zwak-alcoholische dranken verkoopt.

Soms Moet Je Nee Verkopen

logo NSO Cursusplein

Soms Moet Je Nee Verkopen

Voor tabaksverkoop gelden duidelijke, wettelijke regels:

  1. Tabaksproducten mogen alleen verkocht worden aan klanten die onmiskenbaar 18 jaar of ouder zijn.
  2. U, als verkoper, moet vaststellen dat de klant 18 jaar of ouder is. Dit heet de vergewisplicht. Op alle tabaksverkooppunten worden klanten tot 25 jaar gevraagd hun legitimatiebewijs te laten zien. Dit om de kans te minimaliseren dat onbedoeld aan een jongere onder de 18 wordt verkocht. Het is verboden om tabak te verkopen aan klanten van 18 jaar of ouder die duidelijk de bedoeling hebben dit door te geven aan jongeren onder de 18 jaar.
     

In de praktijk is het niet altijd even makkelijk om iemands leeftijd goed in te schatten. Daarom wordt op alle tabaksverkooppunten (èn in de horeca en sportkantines) jongeren tot 25 jaar gevraagd hun ID te laten zien.

Het toepassen van de wettelijke regels - en daarmee dus ook soms nee moeten verkopen -  is lastig. Daarom heeft de NSO speciaal voor de tabaks- en gemakswinkels een nieuwe e-learning ontwikkeld. Ook al wordt het, mede ook door de campagne NIX onder de 18, steeds gewoner voor jongeren om hun ID te laten zien, toch zult u er regelmatig om moeten vragen. En met alleen vragen bent u er nog niet. U moet ook snel kunnen zien of een ID geldig is en of iemand oud genoeg is om tabak te kunnen kopen. In de nieuwe e-learning kunt u uzelf hierop op een leuke en speelse manier testen. De e-learning sluit af met een examen.

U kunt deze e-learningsmodule 24 uur per dag, 7 dagen per week op een voor u geschikt moment volgen.

Klik hier om de e-learning Soms Moet Je Nee Verkopen te volgen.
Momenteel is er onderhoud aan de e-learning, vanaf volgende week is de e-learning weer beschikbaar.

LET OP: Zorg ervoor dat u al uw gegevens invoert, voordat uw start met de e-learning!
 
 

Promo film Soms moet je Nee Verkopen

Zo werkt het!