Starten in de branche

Alhoewel het niet verplicht is, raadt de NSO u aan een diploma Algemene Ondernemers Vaardigheden (AOV) te halen voordat u start met een winkel in de tabaks-/gemaksdetailhandel.

Financiering
In een cursus AOV leert u onder meer een ondernemersplan schrijven. Dit heeft u nodig voor de financiering van de winkel. Zonder eigen geld is het moeilijk om een winkel te beginnen. Een tabaks-/gemakswinkel kost aan inventaris en voorraad al vrij snel € 90.000,-. Als u een goed ondernemersplan heeft gemaakt, kan een bank besluiten een deel te financieren. Vuistregel hierbij is dat een bank ten hoogste 60 tot 70% van het benodigde startkapitaal financiert. Soms kan de commerciële organisatie waarmee u wilt gaan werken een beetje helpen. Maar hoe dan ook: het beschikken over eigen vermogen is cruciaal.

Deskundigen
Bij het starten van een winkel heeft u meerdere deskundigen nodig. Mensen die kunnen helpen en adviseren bij het verkrijgen van een vestigingspunt en/of beoordelen welke omzet u mag verwachten, die met u een begroting op kunnen zetten, die u kunnen helpen bij het aanvragen van kredieten, enz. Verder heeft u waarschijnlijk een bank nodig voor de financiering en mensen en organisaties die adviseren over de inventaris en die ook kunnen leveren, over de voorraadsamenstelling en leveringen, over reclame, over personeel en noem maar op.

Bij het starten van een tabaks-/gemakswinkel zijn in ieder geval twee partijen aan te bevelen. Ten eerste de brancheorganisatie NSO waar u met vragen terecht kunt en die u door kan verwijzen naar diverse deskundigen.
Ten tweede is het wenselijk te kiezen voor een commerciële organisatie of samenwerkingsverband. Met deze commerciële samenwerkingsorganisatie regelt u de uitvoering van uw winkelformule: de inventaris, het assortiment, de voorraad en soms de gehele exploitatie: van reclame tot administratie.

Handige starterslinks

Algemeen
Stappenplan bedrijf starten
De Belastingdienst
Startpagina eigen bedrijf
Ondernemerstest
De zaak
Koop je eigen bedrijf

Bedrijfsnaam
www.sidn.nl 

Huisvesting
Panden kijken op NVM-site

Kamer van Koophandel
Informatie inschrijven handelsregister KvK

Marktgegevens verzamelen
Centraal Bureau voor de Statistiek CBS)

Netwerken voor ondernemers
Jong MKB voor startende ondernemers
Forum van eigenbedrijf.pagina.nl (online)

Starterstests
Ondernemerstest van de Kamer van Koophandel

Verzekeringen

Wutrich

Banken
ABN Amro
ING Bank
Rabobank


Vraag en aanbod

De NSO-databank brengt potentiële kopers en verkopers van tabaks- en gemakswinkels bij elkaar met behulp van een centraal gegevensbestand. Lees meer